Gyakori kérdések + Válaszok az Immunerősítésről

Mi az immunrendszer?

Az immunrendszer a szervezet védekező mechanizmusa. Sejtek, szövetek és szervek együttese, melyek egy antigén hatására kialakuló fertőzéssel szembeni védekezésben vesznek részt.

Úgy is mondhatnánk, hogy az immunrendszer nem más, mint a szervezet öngyógyító képessége.

Immunrendszerünk fő feladata, hogy különbséget tegyen a saját és az idegen anyagok között, amennyiben idegen anyagra bukkan, semlegesítse, eltávolítsa azt.

Miből áll az immunrendszer?

Az immunrendszer közel sem egy láthatatlan, elképzelhetetlen rendszer. Sejtek, szövetek és szervek együttese, azok összehangolt működése. Az immunrendszer legismertebb „tagjai” a csontvelő, a mandulák, a lép, vagy a máj, de ugyan úgy ide sorolandók az immunsejtek, vagy az immunsejtek által termelt anyagok.

Tudta, hogy kétféle immunitás létezik?

Az immunitás lehet velünk született és vagy szerzett.
Előbbit természetes immunitásnak is nevezhetjük, mely születésünktől működésbe lép. Utóbbi a szervezet második védelmi vonala,  fokozatosan alakul ki, adaptáció (alkalmazkodás a kórokozókhoz) hatására. 

Mi az antigén és az antitest?

Antigénnek nevezzük azokat az általában fehérjéből és szénhidrátból álló anyagokat, melyeket az immunrendszer idegenként ismer fel. Az antigének ellenanyagok termelését váltják ki.

Az antitestek az immunrendszer részei. Immunglobulin fehérjék, segítenek megvédeni a szervezetet az ártalmas kórokozóktól. Minden antitest speciális, azért termelődik, hogy az antigéneket semlegesítse.

Mitől gyengül az immunrendszer?

Az immunrendszert nem csupán a kórokozók mindennapos veszélye fenyegeti. Gyengülhet a túlzott vagy állandó stresszhatás, a tápanyagokban szegény táplálkozás miatt is, de ugyan úgy gyengíti működését a túlsúly, a pihenés/alvás hiánya. Egy kis odafigyeléssel, már támogathatjuk védekező rendszerünk működését.

Tájékozódjon a témában >>>

Utalnak jelek a gyenge immunrendszerre?   

A gyengülő immunrendszer leggyakoribb jelei közé tartozik többek között: immunrendszer-vedelem-immunerosites

  • a rendszeres megfázás vagy influenza,
  • észrevehető hajlam más fertőzéses eredetű betegségekkel szemben,
  • a stressz rossz tűrése,
  • kimerültség,
  • sérülések, sebek lassú gyógyulása stb.

Tudjon meg többet a gyenge immunrendszer jellemzőiről >>>

Milyen következményekkel járhat az immunrendszer kóros működése?

A kóros immunműködés 2 fő következménnyel járhat:

  1. Immunhiány, vagy deficiencia, mely hatására a kórokozókkal szemben védtelen a szervezet. Lehetnek veleszületett (gyermekkorban felismerhetőek) és szerzett formái (AIDS).
  2. Autoimmun betegségek esetén az immunrendszer a szervezet saját szöveteit, sejtjeit idegenként ismeri fel, és ugyan úgy támadást is indít ellenük, mint kórokozók esetén. Autoimmun betegség például a sokízületi reumás gyulladás).

Mit profitálhatunk az immunrendszer megfelelő működéséből?

A legalapvetőbb, hogy a szervezet ellenállóbb a kórokozókkal, fertőzésekkel szemben. A betegségek gyógyulási üteme gyorsabb lehet, lefolyásuk pedig megrövidül. Az általánosan jobb egészség mellett a közérzet is egyértelműen javul.

Bővebben az erős immunrendszer előnyeiről >>>

Támogatható az immunrendszer működése a mindennapokban?

Természetesen! Alapvetően ügyeljünk az egészséges és kiegyensúlyozott táplálkozásra. Amennyiben törekszünk arra, hogy elkerüljük a stresszt, a szorongást azzal is terhet vehetünk le immunrendszerünk válláról. A rendszeres testmozgás, a higiénia betartása egyaránt lényeges.

Gyógyszerek helyett pedig javasolt természetes étrend-kiegészítőket választani.

Miért válasszak természetes étrend-kiegészítőt?

A honlapon bemutatott étrend-kiegészítők természetes alapúak, például gyógynövények, gyümölcsök kivonatai. Minőségi termékek, ellenőrzött ökológiai gazdálkodásban készülnek, adalékanyagok nélkül. Fogyasztásukkal támogatható a jobb általános egészség. Adagolásuk biztonságos.

Honlapunkon ajánlott étrend-kiegészítőkről bővebbe IDE KATTINTVA olvashat! >>>